10 zimskih receptov za hujšanje

10 zimskih receptov za hujšanje

Zima je čas toplih jedi, prijetnih arom in udobja ob okusnih obrokih, v katerih pa se kalorije lahko hitro naberejo. 

Zato je tu 10 priljubljenih, enostavnih, okusnih in nizkokaloričnih zimskih receptov, ki jih lahko vključite v svoj načrt prehrane, da si popestrite hladno vzdušje in vzdržujete svoje cilje po nadzoru teže. 

Vsaka jed vsebuje okoli 200 kcal na porcijo in se odlično ujema z Nupo nizkokaloričnim prehranskim načrtom. 

Dodajte en obrok s spodnjega seznama k vaši Nupo dieti, kater si želite popestriti jedilnik in ostanite na dobri poti do svojih ciljev s težo, tudi v zimskem času.


1. Kremna juha iz buče in ingverja

Sestavine:

  • 300 g buče

  • 1 manjša čebula

  • 1 strok česna

  • 1/2 žličke naribanega ingverja

  • 500 ml zelenjavne jušne osnove

  • 1 žlica grškega jogurta

  • 1 čajna žlica oljčnega olja

  • Sol, poper po okusu

Priprava:

  1. Bučo olupite in narežite na kocke.

  2. Čebulo in česen prepražite na malo olja, dodajte ingver in bučo.

  3. Zalijte z jušno osnovo in kuhajte 15 minut.

  4. Zmiksajte v gladko juho in postrezite z žlico jogurta.

Energijska vrednost: Približno 210 kcal.


2. Pečena cvetača s parmezanom

Sestavine:

  • 1 srednje velika cvetača

  • 1 žlica oljčnega olja

  • 2 žlici naribanega parmezana

  • Sol, poper, česen v prahu

Priprava:

  1. Cvetačo narežite na cvetke in jo premešajte z oljem ter začimbami.

  2. Položite na pekač in pecite pri 200°C približno 20 minut.

  3. Pred serviranjem potresite s parmezanom.

Energijska vrednost: Približno 180 kcal.


3. Golaževa juha iz pustega mesa in zelenjave  

Sestavine:

  • 150 g pustega govejega mesa

  • 1 čebula

  • 1 rdeča paprika

  • 1 paradižnik

  • 1 čajna žlica oljčnega olja

  • 500 ml goveje jušne osnove

  • Sol, poper, paprika v prahu po okusu

  • Ščep petršilja

Priprava:

  1. Meso narežite na majhne koščke in prepražite na malo olja.

  2. Dodajte nasekljano čebulo, papriko in paradižnik.

  3. Začinite in prelijte z jušno osnovo ter kuhajte do mehkega.

  4. Posipajte z sesekljanim peteršiljem.

Energijska vrednost: Približno 220 kcal.


4. Bučkina lazanja

Sestavine:

  • 2 srednje veliki bučki

  • 150 g pustega mletega mesa

  • 100 ml paradižnikove omake

  • 50 g skute

  • Sol, poper, origano

Priprava:

  1. Bučke narežite na tanke rezine.

  2. Mleto meso prepražite v non-stick ponvi in dodajte paradižnikovo omako.

  3. Zlagajte plasti bučk, mesa in skute ter specite pri 180°C za 20 minut.

Energijska vrednost: Približno 230 kcal.


5. Zimska solata s pečeno rdečo peso in orehi

Sestavine:

  • 1 srednja rdeča pesa

  • 30 g orehov

  • 1 pest rukole

  • 2 redkvici

  • Sol, poper

  • 1 čajna žlica oljčnega olja

  • 1 žlica balzamičnega kisa

Priprava:

  1. Rdečo peso specite v alufoliji, ohladite, po želji olupite in narežite na kocke.

  2. Začinite in zmešajte z rukolo in narezano redkvico, dodajte orehe.

  3. Prelijte z balzamičnim kisom ter oljem.

Energijska vrednost: Približno 210 kcal.


6. Šampinjoni polnjeni s skuto in špinačo

Sestavine:

  • 4 veliki šampinjoni

  • 50 g skute

  • 1 pest špinače

  • 1 strok česna

  • Sol, poper

Priprava:

  1. Šampinjonom odstranite peclje.

  2. Skuto zmešajte s sesekljano špinačo in česnom, začinite po okusu.

  3. Napolnite gobe in pecite 15 minut pri 180°C.

Energijska vrednost: Približno 190 kcal.


7. Enostavna piščančja obara z zelenjavo

Sestavine:

  • 100 g piščančjih prsi

  • 1 korenje

  • 1 steblo zelene

  • 1 por

  • Sol, timijan

Priprava:

  1. Piščanca narežite in ga skuhajte v vodi.

  2. Začinite po okusu, dodajte nasekljano zelenjavo in kuhajte še 15 minut.

Energijska vrednost: Približno 240 kcal


8. Pečene hruške s cimetom 

Sestavine:

  • 1 hruška

  • 1/2 žličke cimeta

  • 1 žlica nasekljanih oreščkov

Priprava:

  1. Hruško prerežite na pol in potresite s cimetom.

  2. Specite v pečici pri 180°C za 15 minut.

  3. Posujte z oreščki.

Energijska vrednost: Približno 160 kcal.


9. Krompirjeva juha s česnom

Sestavine:

  • 150 g krompirja

  • 3 stroke česna

  • 1/2 čebule

  • 100 ml mleka z nizko vsebnostjo maščob

  • Sol, poper

Priprava:

  1. Česen in čebulo prepražite, da zadiži.

  2. Dodajte narezan krompir in zalijte z vodo (da pokrije sestavine) in skuhajte do mehkega.

  3. Začinite, zmiksajte in dodajte mleko za kremasto konsistenco.

Energijska vrednost: Približno 190 kcal.


10. Pečen brstični ohrovt

Sestavine:

  • 200 g brstičnega ohrovta

  • 1 žlica oljčnega olja

  • 1 žlica limoninega soka

  • 1 čajna žlička sezama

  • Sol, poper

Priprava:

  1. Ohrovt prerežite na pol, premešajte z oljem in limono ter ga začinite po okusu.

  2. Specite pri 200°C za 20 minut, posipajte s sezamom.

Energijska vrednost: Približno 190 kcal.


Vsi ti recepti so okusni, hranljivi in nizkokalorični, hkrati pa se odlično podajo k vaši prehrani med hujšanjem. Preizkusite jih in uživajte! 😊

Nazaj na spletni dnevnik