Zima je čas toplih jedi, prijetnih arom in udobja ob okusnih obrokih, v katerih pa se kalorije lahko hitro naberejo.
Zato je tu 10 priljubljenih, enostavnih, okusnih in nizkokaloričnih zimskih receptov, ki jih lahko vključite v svoj načrt prehrane, da si popestrite hladno vzdušje in vzdržujete svoje cilje po nadzoru teže.
Vsaka jed vsebuje okoli 200 kcal na porcijo in se odlično ujema z Nupo nizkokaloričnim prehranskim načrtom.
Dodajte en obrok s spodnjega seznama k vaši Nupo dieti, kater si želite popestriti jedilnik in ostanite na dobri poti do svojih ciljev s težo, tudi v zimskem času.
1. Kremna juha iz buče in ingverja
Sestavine:
-
300 g buče
-
1 manjša čebula
-
1 strok česna
-
1/2 žličke naribanega ingverja
-
500 ml zelenjavne jušne osnove
-
1 žlica grškega jogurta
-
1 čajna žlica oljčnega olja
-
Sol, poper po okusu
Priprava:
-
Bučo olupite in narežite na kocke.
-
Čebulo in česen prepražite na malo olja, dodajte ingver in bučo.
-
Zalijte z jušno osnovo in kuhajte 15 minut.
-
Zmiksajte v gladko juho in postrezite z žlico jogurta.
Energijska vrednost: Približno 210 kcal.
2. Pečena cvetača s parmezanom

Sestavine:
-
1 srednje velika cvetača
-
1 žlica oljčnega olja
-
2 žlici naribanega parmezana
-
Sol, poper, česen v prahu
Priprava:
-
Cvetačo narežite na cvetke in jo premešajte z oljem ter začimbami.
-
Položite na pekač in pecite pri 200°C približno 20 minut.
-
Pred serviranjem potresite s parmezanom.
Energijska vrednost: Približno 180 kcal.
3. Golaževa juha iz pustega mesa in zelenjave

Sestavine:
-
150 g pustega govejega mesa
-
1 čebula
-
1 rdeča paprika
-
1 paradižnik
-
1 čajna žlica oljčnega olja
-
500 ml goveje jušne osnove
-
Sol, poper, paprika v prahu po okusu
-
Ščep petršilja
Priprava:
-
Meso narežite na majhne koščke in prepražite na malo olja.
-
Dodajte nasekljano čebulo, papriko in paradižnik.
-
Začinite in prelijte z jušno osnovo ter kuhajte do mehkega.
-
Posipajte z sesekljanim peteršiljem.
Energijska vrednost: Približno 220 kcal.
4. Bučkina lazanja

Sestavine:
-
2 srednje veliki bučki
-
150 g pustega mletega mesa
-
100 ml paradižnikove omake
-
50 g skute
-
Sol, poper, origano
Priprava:
-
Bučke narežite na tanke rezine.
-
Mleto meso prepražite v non-stick ponvi in dodajte paradižnikovo omako.
-
Zlagajte plasti bučk, mesa in skute ter specite pri 180°C za 20 minut.
Energijska vrednost: Približno 230 kcal.
5. Zimska solata s pečeno rdečo peso in orehi
Sestavine:
-
1 srednja rdeča pesa
-
30 g orehov
-
1 pest rukole
-
2 redkvici
-
Sol, poper
-
1 čajna žlica oljčnega olja
-
1 žlica balzamičnega kisa
Priprava:
-
Rdečo peso specite v alufoliji, ohladite, po želji olupite in narežite na kocke.
-
Začinite in zmešajte z rukolo in narezano redkvico, dodajte orehe.
-
Prelijte z balzamičnim kisom ter oljem.
Energijska vrednost: Približno 210 kcal.
6. Šampinjoni polnjeni s skuto in špinačo
Sestavine:
-
4 veliki šampinjoni
-
50 g skute
-
1 pest špinače
-
1 strok česna
-
Sol, poper
Priprava:
-
Šampinjonom odstranite peclje.
-
Skuto zmešajte s sesekljano špinačo in česnom, začinite po okusu.
-
Napolnite gobe in pecite 15 minut pri 180°C.
Energijska vrednost: Približno 190 kcal.
7. Enostavna piščančja obara z zelenjavo
Sestavine:
-
100 g piščančjih prsi
-
1 korenje
-
1 steblo zelene
-
1 por
-
Sol, timijan
Priprava:
-
Piščanca narežite in ga skuhajte v vodi.
-
Začinite po okusu, dodajte nasekljano zelenjavo in kuhajte še 15 minut.
Energijska vrednost: Približno 240 kcal
8. Pečene hruške s cimetom

Sestavine:
-
1 hruška
-
1/2 žličke cimeta
-
1 žlica nasekljanih oreščkov
Priprava:
-
Hruško prerežite na pol in potresite s cimetom.
-
Specite v pečici pri 180°C za 15 minut.
-
Posujte z oreščki.
Energijska vrednost: Približno 160 kcal.
9. Krompirjeva juha s česnom
Sestavine:
-
150 g krompirja
-
3 stroke česna
-
1/2 čebule
-
100 ml mleka z nizko vsebnostjo maščob
-
Sol, poper
Priprava:
-
Česen in čebulo prepražite, da zadiži.
-
Dodajte narezan krompir in zalijte z vodo (da pokrije sestavine) in skuhajte do mehkega.
-
Začinite, zmiksajte in dodajte mleko za kremasto konsistenco.
Energijska vrednost: Približno 190 kcal.
10. Pečen brstični ohrovt
Sestavine:
-
200 g brstičnega ohrovta
-
1 žlica oljčnega olja
-
1 žlica limoninega soka
-
1 čajna žlička sezama
-
Sol, poper
Priprava:
-
Ohrovt prerežite na pol, premešajte z oljem in limono ter ga začinite po okusu.
-
Specite pri 200°C za 20 minut, posipajte s sezamom.
Energijska vrednost: Približno 190 kcal.
Vsi ti recepti so okusni, hranljivi in nizkokalorični, hkrati pa se odlično podajo k vaši prehrani med hujšanjem. Preizkusite jih in uživajte! 😊