Hujšanje po nosečnosti
Dobro počutje Izguba teže

Hujšanje po nosečnosti

Povsem naravno je, da med nosečnostjo pridobite nekaj odvečnih kilogramov. Ženske z normalno telesno težo med nosečnostjo v povprečju pridobijo 12–15 kilogramov.


Dodatni kilogrami se naberejo zaradi več vzrokov: otrok je težak približno 3,5 kg, plodovnica 2 kg, povečane prsi in maternica tehtata dodatna 2 kg, dodatna voda v telesu prinese 3 kg, zadnjih 1,5 kg pa povečana količina maščobe. Če pridobite več kot 12 kg, ste verjetno pridobili več kot 1,5 kg maščobe. Vendar je treba poudariti, da se pridobljena teža in njena porazdelitev razlikujeta od osebe do osebe.

Verjetno ste že slišali, da morate med nosečnostjo "jesti za dva", vendar se vaše potrebe po kalorijah dejansko povečajo le za 200–300 kalorij na dan – to je približno rezina rženega kruha s 5 grami masla in dvema rezinama sira. Lažje je preprečiti večje povečanje telesne teže med nosečnostjo kot pa izgubiti odvečno težo pozneje.


Po koncu nosečnosti, ko komaj čakate, da ponovno oblečete svoje najljubše hlače, ni najbolje, da začnete s strogo dieto, če še dojite, saj takrat potrebujete za približno 600 kalorij na dan več. Večina doječih žensk te dodatne potrebe po kalorijah izravnajo z zalogami, pridobljenimi med nosečnostjo. To seveda pomeni, da boste z običajno zdravo prehrano najverjetneje počasi in enakomerno hujšale. Odlično je, če po porodu in med dojenjem za telesno aktivnost poskrbite z dolgimi sprehodi z otroškim vozičkom.

Ko prenehate z dojenjem, lahko mirne vesti začnete izgubljati zadnje kilograme. Tako kot pri vseh programih hujšanja je pomembno, da porabite več kalorij, kot jih zaužijete. Povečajte na primer količino sadja in zelenjave ter zmanjšajte količino ogljikovih hidratov, kot so riž, testenine, (bel) kruh in krompir. Če ogljikove hidrate nadomestite z zelenjavo, boste zmanjšali število kalorij, saj zelenjava pogosto vsebuje veliko manj ogljikovih hidratov kot prej omenjena živila.

Nazaj na spletni dnevnik