Pot do dolgotrajne izgube telesne teže
Dobro počutje Izguba teže Prehrana Vzdrževanje teže

Pot do dolgotrajne izgube telesne teže

Večina ljudi po končanem hujšanju pridobi nekaj kilogramov nazaj, nekateri pa jih pridobijo celo več kot so jih izgubili. Vzdrževanje novega, bolj zdravega načina življenja po tem, ko ste že izgubili želeno količino kilogramov, zna biti zelo težko, je pa ključnega pomena za uravnavanje nove telesne teže.


Jaz pravim, da se hujšanje nikoli ne konča, saj gre za nenehen boj za vzdrževanje novega načina življenja in zdravih navad ter premagovanje starih nezdravih navad. Pogosto si želimo, da bi shujšali pred določenim dogodkom, kot je na primer poroka, vendar pa je prav tako pomembno, da z zdravim načinom življenja nadaljujemo tudi po tem, ko smo težo izgubili.

Tudi s pravimi pripomočki in nasveti ne more shujšati vsak. Prva ovira namreč nastopi šele po tem, ko telesno težo izgubite. Po vrnitvi s počitnic, kjer sta se prehrana in raven telesne aktivnosti razlikovali od vsakdanjih, se mnogi le stežka ponovno posvetijo hujšanju in zdravi prehrani. Zato je eden bistvenih nasvetov za hujšanje ta, da se morate seznaniti s pravilnimi velikostmi porcij in z živili, ki se jim je treba popolnoma izogibati.


Pomembni sta dve stvari: (1) energijsko ravnovesje – vzdrževanje kaloričnega primanjkljaja ter (2) vztrajanje pri novem, zdravem načinu življenja, ki mora postati rutina. Nove navade, ki ste jih pridobili med hujšanjem, morajo ostati del vašega vsakdana do konca življenja. Najpomembnejše je ohranjanje ravnovesja in zavedanje, da če se pregrešite s kosom torte ali kakšno drugo slaščico, boste morali iz svoje prehrane izločiti kaj drugega. Slaščice in drugi prigrizki, ki jih pojeste med obroki, so lahko krivi, da pri hujšanju niste tako uspešni kot bi si želeli.

Nazaj na spletni dnevnik