Koliko lahko shujšam z Nupo dieto?
Dobro počutje Izguba teže Prehrana

Koliko lahko shujšam z Nupo dieto?

Kakšen rezultat hujšanja lahko pričakujem z Nupo dieto? Jasno je, da je to glavno vprašanje, ki se nam poraja, ko razmišljamo o dieti. Vendar je to tudi eno najtežjih vprašanj, saj sta število izgubljenih kilogramov in hitrost hujšanja zelo odvisna od vsakega posameznika.

Lahko pa predvidevamo, da boste ob sledenju Nupo diete po 8 tednih običajno izgubili približno 10–15 % začetne teže. To pomeni, da boste brez odstopanj uživali samo 6 vrečk na dan in pili veliko tekočine brez kalorij. Tako bodo vaši rezultati vidni hitreje, kar pa za mnoge pomeni še večjo motivacijo za nadaljevanje.


NUPO KALKULATOR ZA HUJŠANJE

Pri hujšanju gre preprosto za to, da v telo vnesete manj kalorij, kot jih dejansko potrebujete. Nupo kalkulator za hujšanje oceni, koliko dni boste potrebovali za zastavljeni cilj glede izgube telesne teže, pa naj bo to z Nupo dieto ali z drugo dieto, s katero zaužijete približno 800 kalorij dnevno. Izračun temelji na več kot 35 kliničnih študijah, ki so podlaga za Nupo dieto. Nekateri rezultate dosežejo hitro, drugi počasneje. Rezultati posameznikov se razlikujejo, tako kot se razlikujejo posamezniki.

 


Kaj je dieta VLCD?

VLCD je kratica za zelo nizkoenergijsko dieto. Za dieto VLCD je značilna dnevna količina zaužitih kalorij, ki se običajno giblje med 600 in 1200 kalorijami na dan. Z Nupo dieto zaužijete približno 800 kalorij na dan.

Več o naši Nupo dieti lahko prebere tukaj.

Izračunajte izgubo svoje telesne teže z Nupo

Konkretnega obrazca, ki bi vam natančno pokazal, koliko kilogramov lahko izgubite z Nupo dieto, ni. Obstaja pa nekaj osnovnih pravil, ki so vam v pomoč, da veste, kaj lahko pričakujete. Naslednji izračun zato ni povsem natančen, kljub temu pa z njim lahko izveste, kaj pričakovati, če se odločite za Nupo.

Za uravnavanje telesne teže je ključnega pomena, da ohranjate energijsko ravnovesje. To pomeni, da zaužijete približno toliko energije, kot je porabite. Pridobivanje telesne teže je torej posledica porušenega energijskega ravnovesja, saj zaužijete več energije, kot je vaše telo potrebuje. Ko porabite več energije, kot je zaužijete, pa začnete hujšati. Koliko energije potrebujete na dan, je odvisno od vaše presnove, in sicer od naslednjih dejavnikov:

1) Hitrost presnove v mirovanju

To je energija, ki jo vaše telo potrebuje za ohranjanje življenja, ko mirujete. Gre torej predvsem za energijo, ki jo telo uporablja za dihanje in bitje srca.

2) Pretvorba energije

To je energija, ki jo vaše telo potrebuje za predelavo zaužite hrane. Za predelavo nekaterih živil (npr. beljakovin) potrebujemo več telesne energije, druga živila pa telo dokaj enostavno predela (npr. enostavni ogljikovi hidrati, kot sta beli kruh in krompir).

3) Stopnja telesne aktivnosti

Hitrost presnove v mirovanju predstavlja približno 50–70 % količine, ki jo vaše telo pokuri, medtem ko telesna aktivnost predstavlja približno 20–40 %.


Povprečna ženska za ohranjanje energijskega ravnovesja potrebuje približno 2000 kalorij na dan, povprečen moški pa približno 2500 kalorij. To se lahko nekoliko razlikuje od posameznika do posameznika, vendar ne prav veliko. Naša telesa delujejo in se na spremembo odzivajo različno, kljub temu pa lahko pričakovano izgubo telesne teže ocenimo z naslednjim izračunom.

Pričakovana izguba telesne teže z Nupo dieto

Za povprečno žensko: Vnos: približno 800 kalorij na dan. Kalorični primanjkljaj: 1300 kalorij (1300 x 7 dni = 9100) Tedenski kalorični primanjkljaj: 9100 kalorij. 1 kg maščobnega tkiva je 7000 kalorij (9100 deljeno s 7000) Pričakovana izguba teže na teden: 1,3 kg. Za povprečnega moškega: Vnos: približno 800 kalorij na dan. Kalorični primanjkljaj: 1800 kalorij (1800 x 7 dni = 12600) Tedenski kalorični primanjkljaj: 12600 kalorij. 1 kg maščobnega tkiva je 7000 kalorij (12600 deljeno s 7000) Pričakovana izguba teže na teden: 1,8 kg.


Izguba telesne teže z normalno, zdravo prehrano

Z zdravo prehrano in energijsko omejeno dieto je skoraj nemogoče telesu zagotoviti vse osnovne prehranske potrebe in hkrati imeti velik energijski primanjkljaj. Zato boste z običajno prehrano nedvomno zaužili več kalorij. Povprečna ženska potrebuje približno 1200 kalorij na dan, da telesu zagotovi primerno delovanje. Izračun izgubljene telesne teže pri običajni energijsko omejeni dieti za povprečno žensko Vnos: približno 1200 kalorij na dan Kalorični primanjkljaj na dan: = 800 kalorij (800 x 7 dni = 5600) Tedenski kalorični primanjkljaj: 5600 kalorij. 1 kg maščobnega tkiva je 7000 kalorij (5600 deljeno s 7000) Pričakovana izguba teže na teden: 0,8 kg.

Pričakovanja in rezultati v obdobju 8 tednov z Nupo

Klinične študije so pokazale, da je mogoče v 8 tednih izgubiti približno 10–15 % začetne teže.

Ženska, ki tehta 75 kg, bo v 8 tednih z Nupo dieto izgubila približno 7,5–11 kg in na koncu tako tehtala približno 64–67,5 kg.

 

Nazaj na spletni dnevnik