Hormoni in prekomerna telesna teža
Izguba teže

Hormoni in prekomerna telesna teža

Mnogi ljudje, ki imajo težave s prekomerno telesno težo, imajo pogosto tudi težave pri izgubi te teže. To je lahko posledica bolezni ali pomanjkanja ščitničnih hormonov. Če vaša telesna teža sunkovito narašča, medtem ko raven vaše telesne aktivnosti in vnos kalorij ostajata enaka, je to morda posledica premalo delujoče ščitnice. Približno 6 % žensk potrebuje zdravljenje zaradi premalo delujoče ščitnice, ki traja vse življenje.


Med simptomi spadajo utrujenost, spremembe v strukturi in izgledu las, suha koža, bolečine v mišicah in sklepih, slabo prenašanje mraza in upočasnjeni refleksi.

Četudi imate premalo delujočo ščitnico, ki vpliva na vaše hujšanje, pa morate vedeti, da izguba telesne teže ni nemogoča naloga, morda boste zanjo le potrebovali nekoliko več časa. Kot vedno pa je pomembno, da ostanete motivirani in ne obupate! Če razmišljate o zelo nizkoenergijski Nupo dieti, je priporočljivo, da se prej posvetujete z zdravnikom. Če pa želite shujšati s pomočjo redne, zdrave prehrane, vam priporočam, da najprej obiščete dietetika, saj morate poskrbeti, da bo vaše telo prejelo vse potrebne hranilne snovi, medtem ko vzdržujete kalorični primanjkljaj.

Za osebo s prekomerno telesno težo, ki trpi za hipotiroidizmom, veljajo enaki pogoji za hujšanje kot za osebo s prekomerno telesno težo, ki nima zdravstvenih težav – za izgubo telesne teže je potreben kalorični primanjkljaj, brez katerega bo hujšanje predstavljalo težavo. Najpomembneje pa je, da po končani dieti spremenite svoje prehranjevalne navade in se ne vračate k starim navadam, ki so privedle do prekomerne telesne teže.

Nazaj na spletni dnevnik