Prvi teden Nupo diete – kaj lahko pričakujete?
Dobro počutje Izguba teže

Prvi teden Nupo diete – kaj lahko pričakujete?

Pričakovanja po prvem tednu Nupo diete.

"Je to normalno?"

V prvem tednu uporabe Nupo diete je povsem normalno, da se pojavijo "stranski učinki". Koliko jih boste opazili, je odvisno vašega načina življenja. Do podobnih simptomov ali stranskih učinkov pride pri vsaki strogi dieti, ne samo pri Nupo dieti. V nadaljevanju navajamo najpogostejše "stranske učinke" diete. Če imate drugačne stranske učinke, o katerih bi radi izvedeli več, se obrnite na našo službo za pomoč strankam.

Glavobol

Če ste navajeni vsakodnevno uživati določeno količino sladkorja in ga nato prenehate uživati, je glavobol skoraj neizogiben, saj se telo tako odzove na zmanjšan vnos. Glavobol je torej znak, da telo ne dobi sladkorja, na katerega ga je navajeno. Glavobol izgine v razmeroma kratkem času, in sicer takrat, ko se vaše telo na Nupo dieto privadi in ne čuti več potrebe po sladki hrani. Če boste z vsakim od 6 izdelkov Nupo diete dnevno zaužili približno 300 ml vode in poleg tega spili 2–3 litre tekočine brez kalorij, vam ne bo treba skrbeti. Po potrebi vzemite tableto proti glavobolu, vendar je morda lahko to, da glavobol "preživite" tudi dobra izkušnja, saj se boste tako zavedali razstrupljanja telesa.

Omotica in mrazenje

Da bi zagotovili energijski primanjkljaj (in posledično izgubo telesne teže), telesu nenadoma zagotovite le približno 800 kcal dnevno. Če ste bili prej navajeni zaužiti 2500–3000 kcal dnevno, boste lahko omotični ali vas bo zeblo. Takoj ko se bo telo navadilo na nove pogoje, se bo to spremenilo. Vendar pa vas lahko zebe dlje časa, saj boste telesu zagotovili manj energije kot prej, telo pa za svoje delovanje potrebuje več energije (iz maščobnih zalog). To lahko pomeni, da telo poskuša ohraniti temperaturo jedra, ker je raven energije zmanjšana. Zato lahko telo energijo porablja le za določene dejavnosti.

Utrujenost in pomanjkanje pozornosti

Povsem normalno je, da se prvi teden diete počutite bolj utrujeni, zaspani, lenobni in da imate težave s koncentracijo. Telo je bilo pred tem navajeno na veliko energije, ki mu je bila nenadoma odvzeta. Možno je, da boste občutili močno utrujenost, ko telo kot glavni vir energije ne bo več uporabljalo ogljikovih hidratov, temveč odvečne maščobe. Takoj ko bo telo pričelo s ketozo (s kurjenjem maščob), se vam bo energija povrnila in vaše misli bodo spet jasne. Vso energijo, ki jo potrebujete, že imate v maščobnih zalogah, vendar bo telo pri prehodu z enega vira na drugega nedvomno porabilo nekaj presežka.
Preberite tudi: Kaj je ketoza?

Lakota

Lakota je neizogiben del, ko prehrano spremenite v takšni meri, kot jo boste z Nupo dieto. Če imate prekomerno telesno težo, ste svojemu telesu v določenem časovnem obdobju zagotovili več energije, kot jo je lahko porabilo. Želodec pa se glede na količino zaužite hrane širi. Ker v želodcu ne bo enake količine hrane kot prej, je bo "zahteval še več", vse dokler se ne bo privadil na novo omejeno količino hrane. Običajno se to zgodi v enem tednu. Če vas lakota preveč muči, zahteva veliko vaše pozornosti ali pa je zelo neprijetna, vam priporočamo jemanje prehranskega dopolnila, ki vam zagotavlja sitost brez kalorij, kot je izdelek Slim Boost - Fill My Tummy. Nasiti pa vas lahko tudi voda. Ko bo vaše telo doseglo ketozo, bo lakota izginila. Ketoza na neverjeten način zagotavlja naravni občutek sitosti.

Bolj (ali manj) pogosti obiski stranišča

V prvem tednu Nupo diete v primerjavi z načinom življenja pred dieto občutno zmanjšate vnos ogljikovih hidratov. To velja skoraj za vse, ne glede na to, ali se želite znebiti veliko telesne teže ali le nekaj kilogramov. Ogljikovi hidrati na telo vežejo tekočino – pravzaprav do trikratne količine lastne teže! Če je vnos ogljikovih hidratov tako omejen kot pri Nupo dieti, se med dieto telo znebi veliko nakopičene tekočine. To pomeni veliko obiskov stranišča, pa tudi hitre spremembe v teži, ki so vam v veliko motivacijo. Vendar se ne pustite zavesti. Izguba do 3 kg v prvem tednu Nupo diete ni nič nenavadnega. Toda pozor! Številni obiski stranišča vam lahko dajo vedeti, da ste v prvem tednu toliko teže izgubili zaradi izgube tekočine. Poleg tega lahko pričakujete, da bo vaš želodec krulil nekoliko glasneje, kot ste vajeni. Tudi to je v veliki meri odvisno od vašega načina življenja pred dieto. Če je vaša prehrana vsebovala veliko prehranskih vlaknin, boste morda čez dan opazili le nekaj vetrov več. Če na veliko količino prehranskih vlaknin niste bili navajeni, obstaja možnost, da boste občutili močno kruljenje v želodcu, vetrove in morda tudi nekaj dodatnih obiskov stranišča. Ni pa nujno, da je vedno tako. Med hujšanjem lahko občutite tako diarejo kot zaprtje, saj se vaše telo naravno razstruplja. Ko se bo želodec navadil na dobre prehranske vlaknine, se bo telo povrnilo v običajno stanje. Vendar pa se morate zavedati, da boste tudi z daljšim prehranjevanjem z Nupo dieto redkeje hodili na stranišče. Šest tekočih obrokov na dan je za telo zelo ugodnih, saj telo veliko bolje absorbira hranila iz tekoče hrane. Ljudje le redko prežvečimo hrano tako temeljito, da bi telo lahko v celoti izkoristilo hranilne snovi, ki so v njej. Ko je hrana tekoča, ima telo najboljše pogoje za absorpcijo hranilnih snovi. V črevesju bo ostala manjša količina hrane, zato lahko v času diete pričakujete manj obiskov stranišča.
Nazaj na spletni dnevnik