Sebe in svojih otrok NE nagrajujte s torto, piškoti ali sladkarijami.
Izguba teže Prehrana

Sebe in svojih otrok NE nagrajujte s torto, piškoti ali sladkarijami.

Veliko ljudi si za nagrado privošči sladkarije, torte ali drugo sladko hrano. Ste tudi vi eni izmed njih? Se tako nagrajujete? Nagrajujete tako svoje otroke? Nagrajevanje s hrano oziroma prigrizki ni dobra ideja, saj boste hrano začeli enačiti z nagrado po dobro opravljenem delu.


Torta, piškoti in sladkarije so lahko del zdrave prehrane in tudi del načrtovanega jedilnika, pripravljenega za hujšanje. Seveda pa ni najbolje, da jeste sladkarije vsak dan, če želite spremeniti svoje prehranjevalne navade ali vzdrževati doseženo telesno težo po dieti. Če boste po izgubi telesne teže nadaljevali z nezdravimi navadami, boste težko vzdrževali doseženo telesno težo. Morda ste na dieti in želite shujšati? Večina sladke hrane vam ne da občutka sitosti, z njo pa tudi ne dobite vitaminov ali mineralov. Sladka hrana ima veliko kalorij in je lahko razlog, da ste pridobili na teži in zdaj želite shujšati. Bolje je, da se nagradite z dejavnostmi ali stvarmi, ki vas ali vašo družino spodbujajo k večji telesni aktivnosti. To so lahko nova oblačila za vadbo, nova nogometna žoga, žoga za na plažo ali kaj drugega.

Če ste telovadili ali tekli, so sladkarije ali tortica po vadbi slaba zamisel. Po vadbi ali teku boste morda morali zaužiti majhen prigrizek, vendar ne kot nagrado. Potrebovali boste proteine za izgradnjo in vzdrževanje mišic ter ogljikove hidrate za zapolnitev glikogenskih zalog. Namesto nezdravega izberite zdrav prigrizek. To je lahko eden naših novih prigrizkov Nupo Life. Vsebujejo dobre kompleksne ogljikove hidrate, s katerimi boste dobili dobro porcijo energije in nekaj proteinov za obnovo mišic. Na voljo so v štirih različnih okusih, vsi pa so obogateni z vitamini ali minerali, ki ugodno vplivajo na vaš imunski sistem.

Pri nas doma pogosto uporabljamo dejavnosti kot nagrade. Z možem in otroki gremo po večerji na primer kolesarit, na dvorišču odigramo nogometno tekmo ali pa igramo karte in druge družabne igre. Včasih gremo vsi skupaj na golf. Zabavno je in otrokom je všeč. Največje darilo, ki ga lahko z zdravstvenega vidika podarite svojim otrokom, je, da jih naučite zdravih navad. V otroštvu in mladostništvu lahko otrokom privzgojimo dobre navade glede prehrane in telesne aktivnosti. Vi ste najboljši vzornik. Vaši otroci vas bodo posnemali. Če imate vi zdrave navade glede prehrane in telesne aktivnosti, bodo verjetno tudi vaši otroci zdravi in telesno aktivni. Če otroke nagrajujete s sladkarijami, bodo to verjetno počeli tudi sami.

Nazaj na spletni dnevnik