Kdaj je pravi čas za začetek bolj zdravega življenjskega sloga?
Prehrana Telesna aktivnost

Kdaj je pravi čas za začetek bolj zdravega življenjskega sloga?

Ženske se rade pogovarjajo o dietah in (ne)zdravi hrani. Vse revije pišejo o tem, katere diete so po njihovem bolj ali manj zdrave, in prikazujejo veliko fotografij teles, ki naj bi bila po merilih modnega sveta idealna. Razumljivo je, da so posledično ljudje zmedeni glede prehrane in zdravega življenjskega sloga.


Veliko žensk ni zadovoljnih s svojim telesom in telesno težo. Večina jih ima neke vrste izkušenj z dietami in jih rada tudi deli z drugimi ženskami. Skoraj vsakdo ima svoje mnenje o tem, kaj deluje in kaj ne. Veliko žensk pravi, da bi rade zmanjšale telesno težo, vendar pogosto najdejo izgovor, da za to nič ne naredijo. Izgovor je lahko družinski rojstni dan, praznik, družinske počitnice ali druga bližajoča se druženja. Ni važno, kdaj se odločite, da boste začeli hujšati, saj bo vedno nekaj prišlo vmes. Tako pač je v življenju. Ko boste pripravljeni in motivirani, enostavno začnite! Ne dovolite, da bi vas ustavila družinska zabava ali božič. Življenje se ne bo ustavilo samo zato, ker ste se vi odločili spremeniti svoj življenjski slog in živeti bolj zdravo. Še vedno morate živeti svoje običajno življenje, delati, kar radi delate, in se družiti z vam ljubimi ljudmi. Tudi če ste bolj zavedni glede svoje prehrane in se morda prehranjujete drugače kot prej, še vedno potrebujete interakcijo z drugimi. Tako namreč ustvarjate lepe spomine.

Če vas jezi, da se ne zmorete strogo držati svoje diete, na to glejte kot na majhno oviro na poti do cilja. Bolj zdrav življenjski slog je nekaj, kar vam bo ostalo do konca življenja. Pripraviti si morate dolgoročen načrt. V nasprotnem primeru boste enkrat dosegli svoj cilj, opustili zdrav način življenja in spet pridobili nazaj vso izgubljeno težo. Ko se s strankami pogovarjam o spremembi prehrane in bolj zdravem življenjskem slogu, so pogosto presenečene, da ne gre zgolj za začasno spremembo. Ko se bolj podrobno pogovorimo o tem in o različnih orodjih za ohranjanje želene telesne teže, razumejo, zakaj mora nov način prehranjevanja postati stalna rutina v njihovem življenju. Če boste nov način prehranjevanja opustili in se vrnili k starim navadam, boste izgubljeno težo zelo hitro dobili nazaj. Ko spremenite prehrano, je še vedno dovolj prostora za živila in pijače, ki jih imate radi, a če ste se ravno zaradi njih zredili, jih boste iz očitnih razlogov lahko uživali le v omejenih količinah.


Če želite izgubiti telesno težo, je dobro imeti prijatelja za hujšanje. Prijatelj za hujšanje je nekdo, s katerim lahko delite svoje izkušnje. Idealni prijatelj za hujšanje je seveda nekdo, ki si prav tako želi shujšati. Nekdo, ki ima enak cilj kot vi, na primer izgubiti deset kilogramov. Drug drugega lahko spodbudita, da začneta. In ko enkrat začneta, si lahko pomagata, da ostaneta na pravi poti. Vsakdo, ki se odloči izgubiti telesno težo, doživlja vzpone in padce, zato je zelo prijeten občutek, da lahko z nekom deliš svoje zmage, hkrati pa tudi olajšanje, če imaš nekoga, ki te spodbuja v težkih trenutkih. Na Facebooku je veliko število zaprtih skupin za ljudi, ki želijo izgubiti telesno težo. Predvsem nekatere ameriške skupine (za katere vem) so zelo dobre in njihovi člani drug drugega zelo podpirajo. Pogosto vidim komentarje, kjer lahko napišete svojo težo, višino, starost in ciljno težo.

Člani se združujejo v pare ali manjše skupine, kjer si izmenjujejo izkušnje in se spodbujajo. Vredno je poskusiti.

Svetovalec za prehrano, Nupo ekipa

 

Nazaj na spletni dnevnik