Odlični (... in alternativni) viri beljakovin
Izguba teže Prehrana

Odlični (... in alternativni) viri beljakovin

Beljakovine so gradniki mišic in bi zato morale predstavljati pomemben del vaše diete. Beljakovine uporabljamo za gradnjo in vzdrževanje mišične mase, zato je pomembno, da jih v svojo vsakodnevno prehrano vključite dovolj. Zdrave odrasle osebe potrebujejo približno 0,8–1,5 gramov beljakovin na kilogram telesne teže.


plant-based-protein-alternativesČe, na primer, tehtate 80 kilogramov, na dan potrebujete približno 64–120 gramov beljakovin. Če hodite v fitnes, kjer delate vaje za moč, bo vaša potreba po beljakovinah morda nekoliko večja. Ljudje v zahodnem svetu priporočeni vnos beljakovin večinoma pokrijejo z redno in zdravo prehrano.

Ko govorimo o beljakovinah, mnogi najprej pomislijo na vire beljakovin, kot sta rdeče meso in piščanec, a na voljo je mnogo odličnih rastlinskih alternativ, kot so sušena leča (26 gramov beljakovin na 100 gramov), rumeni grah (22 gramov beljakovin na 100 gramov) in beli fižol (21,3 gramov beljakovin na 100 gramov). To je enaka (in včasih celo večja) količina beljakovin kot jih najdete v rdečem mesu ali piščancu.

To pomeni, da vam za vnos zadostne količine beljakovin ni treba jesti mesa, saj zgoraj omenjeni leča, grah in fižol vsebujejo prav toliko beljakovin kot mesne alternative. Zato ni nič narobe, če si med tednom privoščite dan ali dva “brez mesa”, saj sta oba vira beljakovin odlična za grajenje in vzdrževanje mišične mase, ti nalogi pa oba opravljata enako dobro.

Nupo med drugim ponuja tudi proteinske ploščice po imenu Nupo proteinske ploščice. Gre za majhne, priročne ploščice, ki jih lahko vzamete s seboj in uporabite kot prigrizek pred vadbo ali po njej – ploščica vsebuje 12 gramov beljakovin. Prednost Nupo proteinske ploščice je ta, da je v primerjavi z drugimi ploščicami na trgu manjša in zato predstavlja prigrizek, po katerem ne boste imeli občutka, da ste pojedli cel obrok. Nupo proteinske ploščice so na voljo v dveh različnih okusih: čokolada ter karamela in ingver.

Nazaj na spletni dnevnik