Ohranjanje motivacije
Dobro počutje Izguba teže Vzdrževanje teže

Ohranjanje motivacije

Kako ohraniti motivacijo

Večina ljudi pozna občutek, ko dobijo motivacijo za začetek spreminjanja načina življenja. Potem pa motivacija nenadoma izgine in cilj se zdi nedosegljiv. Ni pravi čas za dieto. Ste pod stresom. Imate še tisoč drugih skrbi, zato bo to počakalo. Včeraj ste pomotoma pojedli nekaj, česar sicer ne bi smeli in zdaj se vam zdi, da je vse zaman. Razlogov, zakaj nenadoma obupamo, je lahko več. Eden od razlogov je lahko tudi ta, da imamo previsoka pričakovanja glede lastnih sposobnosti.

Ko postanejo naši cilji preveč nejasni in se zdijo preveč oddaljeni, lahko izgubimo upanje, da bomo sploh kdaj dosegli svoj cilj. Zato so pomembni realistični cilji. V veliko pomoč je lahko nagrada, ko dosežete vmesni cilj. Nagrada je lahko na primer manikura, novo obleka ali pajkice. Nečesa pa se morate zavedati! Če hujšate, obstaja možnost, da se boste želeli nagraditi s hrano. Če se tega zavedate, bodite pozorni, da se ne boste nagrajevali ravno s tisto razvado, ki jo želite spremeniti! Če res želite shujšati, boste gotovo morali spremeniti nekaj navad. S spreminjanjem navad spremenite nekaj, kar je sicer ustrezalo vašemu življenju. Stopiti iz cone udobja ni lahko, vendar je v mnogih primerih to nujno, če želite doseči cilj.

Včasih je lahko dobro, če hujšate skupaj še z nekom drugim. Skupaj se lahko pogovarjata o procesu, vzponih in padcih ter se v težkih dneh medsebojno motivirata. Če ne poznate nikogar, ki bi bil tako kot vi pripravljen spremeniti svoje navade, se lahko z dobrim prijateljem, ki mu zaupate, dogovorite, da se enkrat tedensko srečata in preverita, kako vam gre. Dobro je imeti nekoga, ki spremlja vaš napredek. Koristno je lahko tudi iskanje strokovne pomoči. Če boste telesno aktivni, se lahko posvetujete na primer s fizioterapevtom ali osebnim trenerjem. Združite moči z nekom, ki vam lahko pomaga ohranjati motivacijo, se vrniti na pravo pot, ko se izgubite, in se spomniti, zakaj želite doseči svoj cilj.

Top 10 nasvetov za motivacijo


1. Bodite ponosni na svoje uspehe!

Zavedajte se tega, kar ste že dosegli, saj ste za to zaslužni vi sami. Tega vam nihče ne more vzeti.

2. Vključite družino in prijatelje

O svojih načrtih za hujšanje povejte svojim bližnjim. Povejte jim tudi, ko dosežete enega od svojih vmesnih ciljev. Če vas bodo spodbujali tudi drugi, se bo vaša motivacija povečala.

3. Znebite se negativnih misli!

Vi to zmorete! Razmišljajte pozitivno in se ne obremenjujte z negativnimi mislimi o tem, da vam morda ne bo uspelo. Seveda vam bo! Odločite se, se zavzemite za svoj cilj in se pohvalite z rezultati!

4. Postavite si realne cilje in vmesne cilje ter se nagradite, ko jih dosežete.

V težkih obdobjih razmišljajte le en dan vnaprej. Odločite se le, kaj želite storiti danes! Jutri je nov dan, o tem se boste odločili pozneje. Postavite si manjše cilje. Cilj je lahko zagledati nižjo številko na tehtnici, uspešno izpeljati dan ali obleči kavbojke, ki jih že dolgo niste.

5. Povežite se s prijateljem

Motiviranje drug drugega je lahko v veliko pomoč, sploh v tistih slabših dnevih, ko bi si najraje kar napolnili usta s čokolado.

6. Prepričajte se, da ste kupili vse, kar potrebujete za dieto, in nikoli ne nakupujte lačni!

Kolikor manj skrbi o dieti imate čez dan, toliko bolje.

7. Določite dan za tehtanje/merjenje

Enkrat na teden se stehtajte ali zmerite. Poskusite najti motivacijo v postopku in ne v številki. Naj vam bo pot ravno toliko pomembna kot cilj.

8. Če se vaša telesna teža ne bo zmanjšala, si začnite zapisovati, kaj jeste in pijete.

Če ste na Nupo dieti, to ni potrebno. Z Nupo dieto boste vedeli, da ste v kaloričnem primanjkljaju, in da hujšate. Tekočine v telesu lahko občasno povzročijo, da se številka na tehtnici ne premakne. V tem primeru se osredotočite na drug cilj. Na primer na telesne meritve ali na število opravljenih korakov na dan (cilj naj bo vedno 10.000 korakov na dan).

9. Ponoči se dobro naspite

Ko spimo, se v naših telesih dogaja nekaj čarobnega. Dober spanec nam nudi energijo, boljše razpoloženje, najboljše pogoje za razstrupljanje telesa in pripravljenost sprejemanja novega, bolj zdravega načina življenja.

10. Pijte veliko vode

Da se med spanjem v našem telesu lahko zgodi čarovnija, moramo telesu zagotoviti za to potrebne pogoje. Voda pomaga pri razstrupljanju in odvajanju vseh nakopičenih toksinov. Pitje vode ima nešteto prednosti! Zato si hitro pripravite kozarec. Med hujšanjem je priporočljivo, da spijete 2–3 litre na dan.
Nazaj na spletni dnevnik