Katera je prava količina dnevnih obrokov?
Prehrana Telesna aktivnost

Katera je prava količina dnevnih obrokov?

Koliko obrokov na dan je treba zaužiti? To je zelo dobro vprašanje, na katero pa ni enega odgovora. To, koliko obrokov na dan je treba jesti, je odvisno od posameznika do posameznika. Če je vaša telesna teža v mejah normale in ste navajeni jesti tri obroke na dan brez vmesnih prigrizkov, boste verjetno telesno težo pridobili, če boste začeli trikrat na dan jesti prigrizke, ne da bi prilagodili glavne obroke.


Drugim lahko koristi bolj strukturiran načrt obrokov, ki vključuje načrtovane prigrizke ali vmesne obroke, da med glavnimi obroki ne pojedo vsega, kar je na voljo. Ko nekomu pomagam pri izgubi ali pridobivanju telesne teže, vedno pripravim načrt obrokov z vzorcem, podobnem tistemu, ki ga je oseba vajena. Način prehranjevanja in to, kaj jemo, sta povezana s številnimi navadami.

Če želi oseba uspešno izgubiti ali pridobiti težo, mora biti načrt obrokov primeren zanjo. Če so obroki razporejeni čez dan z načrtovanimi vmesnimi prigrizki, je manj verjetno, da bo oseba pri naslednjem glavnem obroku pojedla več. Stranke mi pogosto povejo, da preskočijo zajtrk in so preveč zaposlene, da bi pojedle kosilo, zato pozneje popoldne pogosto zaužijejo zelo velike količine hrane. Telo ni zasnovano tako, da bi naenkrat zaužilo velike količine hrane, še posebej pa ne zvečer. Telo se mora med spanjem regenerirati, ne pa porabljati energijo za prebavljanje. Že vrsto let zlasti fitnes industrija trdi, da veliko število obrokov čez dan zagotavlja visoko stopnjo izgorevanja kalorij. Izgorevanje kalorij se ne ustavi in/ali upočasni, če pojeste le tri obroke na dan. Izgorevanje kalorij lahko spodbudite s telesno aktivnostjo in povečanjem mišične mase. Kalorije, vnesene z zaužito hrano, se porabijo v mišicah. Več kot imate mišične mase, več kalorij boste pokurili. Če običajno jeste vmesne obroke ali prigrizke, zato da pri naslednjem glavnem obroku ne bi zaužili preveč hrane, ima Nupo za vas nekaj priročnih rešitev.

Nupo izdeluje ploščice, ki se imenujejo Nupo Life. Narejene so iz naravnih sestavin in so po mojem mnenju zelo okusne. Na voljo so v štirih različnih okusih in jih kot prigrizek lahko ponudite tudi svojim otrokom. Nupo proizvaja tudi proteinske ploščice. Nupo proteinska ploščica je prigrizek, ki je primeren pred telesno aktivnostjo ali po njej, saj pomaga ohranjati ali graditi mišice. Če želite ohraniti ali izgubiti telesno težo, pa ste velikokrat zdoma, je vedno dobro imeti pri roki zdrav prigrizek. Svetovalec za prehrano, Nupo ekipa

Nazaj na spletni dnevnik