Kako naj se prehranjujem?
Dobro počutje Izguba teže Prehrana Vzdrževanje teže

Kako naj se prehranjujem?

Uradni prehranski nasveti temeljijo na znanstvenih dokazih in so namenjeni ljudem, ki se želijo prehranjevati bolj zdravo. Prehranske nasvete redno posodabljamo, tako da so v skladu z najnovejšimi dognanji zdravstvenih raziskav. Tukaj je nekaj najpomembnejših nasvetov s seznama:


1. Vaša prehrana naj bo uravnotežena, ne pretiravajte z obroki in bodite fizično aktivni

V svojo vsakodnevno prehrano vključite veliko zelenjave, sadja in polnozrnatih živil. Čez celoten teden uživajte različne vrste rib, mlečne izdelke z nizko vsebnostjo maščob in pusto meso ter ne pozabite, da je raznolikost ključnega pomena. Vzdržujte ravnovesje med vnosom in porabo energije. Glede telesne aktivnosti pa upoštevajte splošno sprejeta navodila.

2. Jejte veliko sadja in zelenjave

Pojejte šest kosov sadja in zelenjave na dan – od tega naj bo vsaj polovica zelenjave. Izbirajte zelenjavo, kot so zelje, brokoli, korenovke ali fižol. Zelenjavo jejte ob vsakem obroku, sadje in zelenjavo pa si privoščite tudi kot prigrizek – na primer, 100 gramov zelenjave ali sadja je enako enemu jabolku ali velikemu korenčku.

3. Jejte več rib

Ribe jejte dvakrat na teden kot glavni obrok. Priporočljivo je, da na teden zaužijete 350 gramov ribe, od tega naj bo 200 gramov lososa, slanika ali skuše. Štejejo vse ribe: tudi zamrznjene, ribe v konzervi, lupinarji in školjke.

4. Izbirajte polnozrnata živila

Pojejte najmanj 75 gramov polnozrnatih žit – to je približno 1 rezina rženega kruha in 2 decilitra ovsenih kosmičev. Ko nakupujete živila, izbirajte polnozrnate izdelke, kot so polnozrnate testenine in rjavi riž, izogibajte pa se belemu kruhu.

5. Uživajte manj nasičenih maščob

Zmanjšajte vnos nasičenih maščob – namesto masla in margarine izbirajte rastlinska olja, kot sta repično ali oljčno olje. Hrano lahko, na primer, prepražite na olju namesto na maslu.

6. Pijte veliko vode

Pijte vodo namesto gaziranih pijač, alkohola in sokov – tega se držite tudi, ko postanete žejni med obroki ali vadbo. Ko je zunaj vroče, potrebujete več tekočine, zato lahko poleg vode dodate tudi čaj in kavo, saj gre za napitka, ki vsebujeta malo kalorij in sladkorja.

7. Jejte hrano z manj soli

Ko nakupujete živila, preberite njihovo deklaracijo, saj se boste tako izognili prevelikim količinam sladkorja, maščob in soli ter obenem poskrbeli, da zaužijete dovolj prehranskih vlaknin in polnozrnatih žit. Pri kuhanju sol nadomestite z drugimi začimbami ali zelišči.

Nazaj na spletni dnevnik