nupo-diet-ketose-keto-diæt
Dobro počutje Izguba teže Prehrana

Kaj je ketoza?

Novost med dietami so tako imenovane keto diete. Skupni imenovalec teh diet je, da v primerjavi z uradnimi priporočili zaužijete zelo malo ogljikovih hidratov in več maščob. Kaj je torej ketoza?


Preprosto povedano, je ketoza stanje, v katerem telo pridobiva energijo iz maščobnih zalog in ne iz glikogena v mišicah. Običajno telo energijo črpa iz ogljikovih hidratov, ki so shranjeni v mišicah kot glikogen. Če zmanjšate/omejite vnos ogljikovih hidratov, je vaše telo prisiljeno poiskati alternativni vir energije – v tem primeru so to shranjene maščobe. Ko telo začne porabljati shranjene maščobe, jih pretvori v ketone, ki mu služijo kot vir energije nato namesto glikogena.

Ko berete o keto dietah, pri katerih naj bi uživali običajno hrano z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, lahko ugotovite, da obstaja veliko različnih teorij o tem, koliko ogljikovih hidratov lahko posameznik zaužije, da vstopi v stanje ketoze in ga tudi vzdržuje. Z Nupo VLCD (zelo nizkoenergijsko dieto) dobite manj ogljikovih hidratov kot pri običajni dieti v skladu z uradnimi priporočili, zato boste z uporabo dietnih shakov Nupo VLCD vstopili v stanje ketoze. Z Nupo dieto boste stanje ketoze tudi vzdrževali. Nupo dietne shake lahko namreč uporabljate do tri tedne.

Če boste Nupo dieto začeli dopolnjevati še z drugimi živili, morda ne boste dosegli enakih uspehov. Če želite imeti večje možnosti za uspeh, se zato strogo držite Nupo diete. Če prehrani dodate druga živila, bi lahko namreč izgubili stanje ketoze, čeprav bi vam še vedno primanjkovalo kalorij in ogljikovih hidratov. Pri keto dieti je zelo težko uživati običajno hrano, saj je pri takšni dieti točno določeno, katera živila smete in katerih ne smete uživati.


Z Nupo VLCD dietnimi shaki boste v telo vnesli vsa potrebna hranila in vitamine, zmanjšali pa boste vnos kalorij in ogljikovih hidratov, zaradi česar boste lažje vzdrževali stanje ketoze. Pozitiven stranski učinek ketoze je, da zmanjšuje apetit, kar je pri hujšanju dobrodošlo, in to kljub temu da zaužijete manj kalorij ter ste na redni dieti. Do takšnega stanja pridete po nekaj dnevih uporabe Nupo diete.

Nupo je v svoji liniji VLCD predstavil tri nove izdelke, in sicer: Nupo dietna ovsena kaša - Jabolko in cimet ter dve juhi: Nupo dietna juha - Paradižnik in Nupo dietna juha - Zelenjavna. To pomeni, da Nupo vključuje tri juhe, kar je odlična alternativa za kosilo ali večerjo, medtem ko je ovsena kaša odlična za zajtrk. Poleg tega so klasični Nupo dietni shaki na voljo v petih različnih okusih: mango in vanilija, borovnica in malina, jagoda, čokolada in bela kava. Pomembno je, da z dieto ne prenehate, da ustvarite najboljše pogoje za uspešno hujšanje in da diete ne dopolnjujete z običajnimi živili, ki bi lahko vplivala na stanje ketoze.

Nazaj na spletni dnevnik