Beljakovinske ploščice proti nadomestilom obrokov: Kaj je boljše?
Izguba teže Nupo dieta Telesna aktivnost Vzdrževanje teže

Beljakovinske ploščice proti nadomestilom obrokov: Kaj je boljše?

Sprehajanje po supermarketih, polnih različnih izdelkov, lahko predstavlja težavno odločanje med beljakovinskimi ploščicami ali nadomestilom obrokov. Beljakovinske ploščice privabljajo z obljubami o bolj zdravem načinu življenja. Vendar so resnično idealna rešitev?

Izdelki za nadomestilo obrokov lahko služijo kot nadomestilo za obrok in kot prigrizek namesto beljakovinskih ploščic. Preberite več, da izveste zakaj.

Mikavno je izbrati beljakovinsko ploščico namesto ploščice za nadomestilo obroka.

Mnoge beljakovinske ploščice namreč trdijo, da imajo visoko vsebnost vlaknin in nizko vsebnost kalorij, zato se predstavljajo kot dobra izbira. Vendar pa je bistvena razlika v njihovi prehranski sestavi, ki je ključna za doseganjev vaših ciljev hujšanja.

Nadomestilo obroka = Beljakovinska ploščica s super močmi

Možnosti nadomestila obrokov, vključno s shaki, ploščicami ali že pripravljenimi napitki (RTD), se izkažejo kot najboljša rešitev za prihranek časa. Prilagojeni so za naporne dni, ko nimate časa kuhati ali jesti celotnega obroka. Prav tako jih je mogoče zaužiti kot zdrav in hranljiv prigrizek, saj ponujajo uravnoteženo mešanico beljakovin, ogljikovih hidratov, maščob, vitaminov in mineralov z vsemi esencialnimi hranili, ki jih telo potrebuje.

Pravilna sestava izdelka za nadomestilo obroka, ki velja za celotno EU je:

Energijska vrednost: Energijska vrednost ne sme biti manjša od 200 kcal in ne sme presegati 250 kcal na obrok.

Vsebnost maščobe in sestava: Energija, ki izvira iz maščobe, ne sme presegati 30 % skupne razpoložljive energijske vrednosti proizvoda. Linolne kisline (v obliki gliceridov) ne sme biti manj kakor 1 g.

Vsebnost beljakovin in sestava: Beljakovine v živilu morajo zagotavljati najmanj 25 % in največ 50 % skupne energijske vrednosti proizvoda.

Vitamini in minerali: Živilo mora zagotavljati najmanj 30 % priporočenih dnevnih vnosov vitaminov in mineralov na obrok. Ta zahteva se ne uporablja za fluorid, krom, klorid in molibden. Količina natrija na obrok, ki jo zagotavlja živilo, mora biti najmanj 172,5 mg. Količina kalija na obrok, ki jo zagotavlja živilo, mora biti najmanj 500 mg.

Prehranske zahteve morajo biti jasno razvidne na embalaži.

Izdelki, ki izpolnjujejo zgoraj navedene kriterije, lahko na embalaži trdijo, da ponujajo nadzor nad težo kot nadomestilo obroka in lahko zakonito navedejo:

Nadomestitev dveh glavnih dnevnih obrokov z nadomestnim obrokom pri energijsko omejeni prehrani prispeva k zmanjšanju telesne teže.

Nadomestitev enega od glavnih dnevnih obrokov z nadomestnim obrokom pri energijsko omejeni prehrani prispeva k ohranjanju telesne teže po zmanjšanju telesne teže.

Beljakovinske ploščice – Uporabljajte jih previdno.

Izbiranje med raznoliko množico beljakovinskih ploščic lahko privede do zmede, saj imajo v vaši dnevni prehrani več vlog, bodisi kot hiter zajtrk, prigrizek pred ali po vadbi ali kot prigrizek med dnevnimi obveznostmi.

Pomembno je vedeti, da se beljakovinske ploščice lahko močno razlikujejo po velikosti, sestavinah in prehranskih vrednostih. Zato je skrbno branje prehranskih vrednosti in sestavin nujno potrebno, da prepoznate razlike.

Nekatere ploščice lahko tehtajo le 20 g, druge pa 70 g. Vsebnost kalorij zaradi vsebnosti sladkorja in maščob se lahko dramatično razlikuje, od le 60 kcal na ploščico do skoraj 300 kcal na ploščico. Poleg tega beljakovinske ploščice običajno vsebujejo med 7 in 25 gramov beljakovin na ploščico.

Čeprav se beljakovinske ploščice morda zdijo kot dobra hitra rešitev, jim pogosto manjka celovit nabor hranil, ki jih ponujajo nadomestila obrokov. Kljub visoki vsebnosti beljakovin pogosto ne vsebujejo drugih esencialnih hranil. Vendar pa lahko beljakovinske ploščice še vedno predstavljajo priročno in solidno možnost za prigrizek ali podporo pri gradnji mišic, po potrebi.

Pomembno je vedeti, da beljakovinske ploščice niso podvržene enakim strogim standardom prehranske sestave kot nadomestila obrokov.

Čeprav nekatere beljakovinske ploščice lahko izpolnjujejo kriterije, kot je zadostna vsebnost beljakovin, pa ne izpolnjujejo drugih strogih prehranskih zahtev v primerjavi z izdelki za nadomestilo obroka. Zato jih ne smemo obravnavati kot popolno alternativo uravnoteženemu obroku.

Zaključek je, da nadomestilo obroka zagotavlja boljšo prehransko sestavo.

Ključno je, da se zavedate, da so izdelki za nadomestilo obrokov zasnovani tako, da nadomestijo celoten obrok in vsebujejo uravnoteženo mešanico beljakovin, ogljikovih hidratov, maščob, vitaminov in mineralov.

Če občasno obrok zamenjate z beljakovinsko ploščico, ni razloga za zaskrbljenost. Če pa ta zamenjava postane redna navada, ima lahko vidne posledice, saj proteinska ploščica ne zagotavlja vedno dovolj hranil.

Zato lahko tvegate, da boste zaužili premalo ali preveč kalorij za smiselno hujšanje ali vzdrževanje telesne teže, vaš vnos bistvenih vitaminov in mineralov pa je lahko nezadosten, kar ima lahko resne dolgoročne posledice za zdravje.

Kakšne so posledice zamenjave rednega obroka z beljakovinsko ploščico? 

Če občasno zamenjate obrok s beljakovinsko ploščico, ni takojšnjega razloga za zaskrbljenost, redna zamenjava pa lahko privede do neustreznega ali prekomernega vnosa kalorij za preudarno hujšanje, hkrati pa ogrozi vnos esencialnih vitaminov in mineralov.

Moja priporočila kot klinični dietetik

Kot klinični dietetik vedno zagovarjam izbiro nadomestila obrokov pred beljakovinskimi ploščicami. Nadomestila obrokov lahko služijo kot nadomestilo za obrok in v določenih scenarijih kot prigrizek namesto beljakovinskih ploščic. Predstavljajo bolj zdravo alternativo in tako imenovano ‘pametno hrano’. Nadomestilo obroka mora izpolnjevati prehranske zahteve, tako da vsebuje vsaj 30% dnevnih vitaminov in mineralov, ki jih telo potrebuje.

Zato je ključno, da razlikujete med njimi in se odločite za nadomestilo obroka, bodisi shake, ploščico ali že pripravljen napitek, pred klasično beljakovinsko ploščico.

Splošno priporočilo je, da se držite izdelkov za nadomestilo obrokov, posebej zasnovanih za nadziranje teže in zagotavljanje vseh potrebnih hranil za ohranjanje splošnega zdravja. 

Potrjeno s strani Massi Fazli, 

Klinična dietetičarka in MBA


 

Viri:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/en/TXT/PDF/?uri=CELEX:32016R1413&from=ENELEX:32016R1413&from=EN

www.foedevarestyrelsen.dk (2024) De officielle kostråd

Nazaj na spletni dnevnik