Ohranjanje mišične mase
Dobro počutje Prehrana Telesna aktivnost

Ohranjanje mišične mase

Skoraj nemogoče je, da ob izgubi telesne teže ne bi izgubili tudi nekaj mišične mase. Če se torej držite nizkoenergijske diete ali sledite enemu izmed številnih prehranskih trendov, ki omogočajo kalorični primanjkljaj, boste poleg maščobnega tkiva izgubili tudi mišično maso.


Seveda obstajajo načini, s katerimi lahko omejite izgubo mišične mase. S kombinacijo prave diete in zadostne količine vaj za moč lahko povečate svojo mišično maso, namesto da bi je izgubili. Vendar pa se morate za vzdrževanje mišične mase nenehno truditi, še posebej v poznejših letih, saj se mišična masa s staranjem zmanjšuje.

Beljakovine so gradniki vašega telesa in tudi hranilnih snovi, ki jih dobite iz mesa, leče, fižola ter sojinih in mlečnih izdelkov. Torej, beljakovine so že prisotne v vaši prehrani, a če želite povečati svojo mišično maso, boste morda morali povečati tudi vnos beljakovin. Nupo ponuja proteinske ploščice v dveh različnih okusih, ki jih lahko vzamete s seboj na pot ali si jih privoščite po uspešni vadbi.


Med vaje za moč uvrščamo veliko različnih vadb, pri vseh pa je pomembno, da obremenite svoje mišice. Na spletu lahko najdete različne vaje ali vadbene programe, s katerimi lahko začnete takoj. Za izvajanje vaj za moč ne potrebujete fitnesa, saj obstaja kar nekaj vaj z lastno težo, ki jih lahko izvedete doma in za katere ni potrebna draga oprema.

Če ne veste, kje bi začeli, vam priporočam uporabo »dnevnika vadbe« – zapišite si, katere vaje morate izvesti in število njihovih ponovitev. Poleg tega je to odličen način za načrtovanje vadb. Jaz si urnik vadb sestavim že teden dni vnaprej. Tako zagotovim, da mi za vadbo ne bo zmanjkalo časa.

Nazaj na spletni dnevnik