Kaj moram jesti po telesni aktivnosti?
Prehrana Telesna aktivnost Vzdrževanje teže

Kaj moram jesti po telesni aktivnosti?

Ljudje me pogosto sprašujejo, kaj morajo jesti, če se ukvarjajo z nekim športom ali vadbo. Veliko ljudi, zlasti mladih, se zelo trudi, da bi zaužili zadostno količino proteinov. Pijejo proteinske napitke, vsak dan jedo jajca in uživajo velike porcije mesa. Toda ali za pridobitev mišične mase res potrebujete toliko proteinov?


Glede na znanstvene raziskave morate za ohranjanje mišične mase dnevno zaužiti 0,8 g proteinov na kilogram telesne teže. Če tehtate 80 kg, morate za ohranitev mišične mase torej zaužiti 80 x 0,8 g = 64 g proteinov, ki jih razporedite čez dan. Večina ljudi zaužije veliko več proteinov, kot jih potrebuje, in se jim ni treba ukvarjati s tem, ali jih dobijo dovolj. Če dvigujete uteži in želite povečati mišično maso, pa so vaše potrebe po proteinih nekoliko večje. Zaužiti morate približno 1,5 g proteinov na kilogram telesne teže. Če tehtate 80 kg, morate torej zaužiti 80 x 1,5 g = 120 g proteinov, ki jih razporedite čez dan. Morda vam bo koristilo, če boste tik pred vadbo in po njej zaužili manjši obrok, ki bo vseboval proteine. Po vadbi se mora vaše telo regenerirati.

Med regeneracijo lahko še naprej uživate obroke, ki vsebujejo proteine, ki jih telo potrebuje za izgradnjo mišične mase. Telo lahko absorbira le 20-25 g proteinov na uro. Zato morate potrebno količino proteinov razdeliti na več manjših obrokov. Nupo proizvaja tudi Nupo proteinske ploščice. Ploščica tehta 40 g in je na voljo v treh različnih okusih. Vsebuje 12 g proteinov. Pospravite jo lahko v torbo in pojeste pred vadbo ali po njej. Ko telovadite ali trenirate, porabljate energijo. Energija, ki jo porabite, prihaja iz glikogena, shranjenega v mišicah. Glikogen prihaja iz ogljikovih hidratov, ki jih zaužijete. Ko se ogljikovi hidrati prebavijo in absorbirajo v telesu, se v mišicah naložijo kot glikogen. Ko ste telesno aktivni, torej, porabljate glikogen v mišicah. Mišice lahko shranijo le določeno količino glikogena, zato je koristno, da pred vadbo ali treningom pojeste ali popijete nekaj, kar vsebuje ogljikove hidrate, da napolnite zaloge. Tudi po vadbi je dobro pojesti ali popiti nekaj, kar vsebuje ogljikove hidrate, da napolnite bolj ali manj izpraznjene zaloge.

Pri visoko intenzivnih športih, kot je tek, plavanje ali kolesarjenje, so prehrana in zlasti ogljikovi hidrati izjemno pomembni za vašo zmogljivost. Tudi ko se ukvarjate s športom, kot je dvigovanje uteži ali bodybuilding, je raven glikogena pomembna za vašo zmogljivost. Veliko športnikov se osredotoča predvsem na vnos zadostne količine proteinov, vendar je za najboljše rezultate pomembna tudi raven glikogena, ne glede na to, za katero vrsto športa gre. Svetovalec za prehrano, Nupo ekipa

Nazaj na spletni dnevnik