Hoja kot alternativa vadbi
Dobro počutje Telesna aktivnost

Hoja kot alternativa vadbi

Prepričanje, da vam bo telovadba preveč naporna in težka, saj tega že leta niste počeli, je le slab izgovor za odlašanje z njenim pričetkom. V dobro formo lahko pridete že tako, da v svoj urnik vključite daljše redne sprehode. Hoja ima v primerjavi s tekom veliko prednosti. Vaših sklepov, na primer, ne bo obremenila tako kot tek.


Poleg tega lahko s hojo premagate daljše razdalje kot s tekom, saj ni tako naporna. Še ena prednost je, da si za sprehod ni potrebno nadeti posebne opreme ali oblačil. S hojo porabite približno enako količino kalorij kot s tekom, poleg tega pa ima pozitiven učinek na vaše splošno počutje. Kot pri vsaki telovadbi, tudi pri hoji ni potrebno, da že začnete z dolgimi sprehodi, ki trajajo več ur. Napredujete lahko počasi. Začnite, na primer, z enim kilometrom, nato pa razdaljo podaljšujte. Če imate nekaj kilogramov odveč, povišan holesterol, visok krvni tlak ali pa pri vas obstaja tveganje za razvoj sladkorne bolezni, boste s z vključitvijo rednih sprehodov v svoje vsakdanje življenje prav gotovo izboljšali svoje splošno počutje. Morda se zdi, da je 1 ura hoje na dan prevelik zalogaj, vendar se večina ljudi strinja, da približno enako količino časa preživijo pred zaslonom mobilnega telefona, televizorja ali računalnika. Ta čas pa bi lahko izkoristili boljše, in sicer za prijeten, daljši sprehod. Če to storite, boste najbrž hitro opazili, da sta se kakovost vašega spanca in raven energije povečali. Konec poletja in začetek jeseni sta idealna za vadbo v obliki sprehodov, ki poskrbijo za izboljšanje tako telesnega kot tudi duševnega zdravja.
Začnite zdaj! Eden izmed ključnih dejavnikov pri spreminjanju vadbenih navad je to, da morate enkrat zares sprejeti tisto končno odločitev, ki poskrbi, da »razmišljanje o vadbi« postane »telovadenje«. Če bi radi spet oblekli obleko ali kavbojke, ki so vam bile nekoč prav, ni dovolj, da o tem le razmišljate, temveč morate glede tega tudi nekaj narediti! Če pričnete danes in nato postopoma povečujete razdaljo ali čas sprehodov, obstaja velika verjetnost, da vam bodo ti do jeseni prešli v navado.
Nazaj na spletni dnevnik