Zakaj v času Nupo diete niste lačni?

Verjetnost, da se boste med hujšanjem z Nupo dieto soočili z lakoto, je minimalna.

Ko ste na zelo nizko energijski dieti, kot je Nupo dieta, gre posameznikovo telo v stanje, podobno ketozi..

Ketoza zmanjša občutek lakote, zato ljudje navadno pojedo manj hrane, kot bi jo sicer. Telo porabi vse vse zaloge ogljikovih hidratov, zato začne topiti zaloge telesne maščobe. S tem v času diete zagotovi dobro osnovo le za izgubo maščobe in ničesar drugega.

Kaj se dejansko zgodi?

V vašo kri se sprostijo ketonska telesa, ki igrajo ključno vlogo kot vir energije v mnogih tkivih, vključno z živčnim sistemom. Eno izmed teles, ki se pričnejo izločati, je aceton, kar lahko razloži rahlo slabši ustni zadah, ki ga nekateri posamezniki pridobijo medtem ko so na dieti.

Poleg tega, da telesu zagotavljajo energijo, ketonska telesa ohranjajo glukozo za možgane in živčni sistem. To posameznikovo telo postavlja v dobrodejen položaj, možganom pa se zmanjša potreba po glukozi – zatorej se v dotičnem procesu zmanjša tudi potreba po beljakovinah, posledično pa se izboljša zmožnost vzdrževanje diete brez resnih poškodb tkiv.

Najprej se znebimo maščobe...

Telo torej pred ostalimi zalogami najprej porabi maščobne zaloge, kar je tudi razlog za izjemno priljubljenost nizkokaloričnih diet. Zaradi svoje učinkovitosti so najbolj priljubljene predvsem med ljudmi, ki imajo resnejše težave s prekomerno telesno težo..

Viri: Nedergaard, Gustav: Human ernæring – grundbog i ernæringslære [Human Nutrition textbook in nutrition education]. Četrta izdaja, prvi tisk, 2006. / Widmaier, Eric P. and others: Vanderâs Human Physiology The Mechanisms of Body Function. Eleventh edition, 2008.